İSMETPAŞA MAH. DEMİRCİOĞLU CAD. No: 23 D: 1 MERKEZ ÇANAKKALE
0286 210 01 30
Ortodonti Nedir ?
Ortodonti dişlerdeki çapraşıklıkların tedavisi yanında alt-üst çenelerin birbirleriyle ve yüzle olan genel ilişkisini düzeltmeyi amaçlayan bir tedavi şeklidir.
Ortodonti dişlerdeki çapraşıklıkların tedavisi yanında alt-üst çenelerin birbirleriyle ve yüzle olan genel ilişkisini düzeltmeyi amaçlayan bir tedavi şeklidir.
Çapraşık ve kötü konumlanmış dişleri temizlemek daha zor olduğu için, periodontal (dişeti) hastalıklarına yakalanma ve diş çürüğüne bağlı olarak dişlerin erken kaybedilmesi riski vardır. Ayrıca çene kaslarında daha fazla baskıya neden olarak; Temporomandibular eklem bozukluklarına ve böylece baş ağrısına, sırtta, ve omuzda ağrıya neden olabilirler.


Ortodonti ile tedavi edilen genel durumlardan bazıları şunlardır:
*Anteroposterior(hem öne hem de arkaya yönelik) sapmalar: Bir çift kapalı çene arasındaki uyumsuzluk, anteroposterior bir tutarsızlık veya sapma olarak bilinir. Bu tür bir uyumsuzluğun bir örneği, bir üst-yanma (üst dişlerin alt dişlerden daha ileriye doğru olduğu yerde) ya da bir alt-üst (alt dişlerin daha sonra üst dişlerde ileriye doğru ilerlediği) olacaktır.
* Çapraşıklık: Yaygın bir ortodontik problemdir. Erişkin dişlerin normal büyümesi ve gelişimi için yetersiz bir alan olduğunda ortaya çıkar.
* Estetik sorunlar: Güzel bir gülümseme, tek bir yanlış hizalanmış diş tarafından gölgelenebilir. Bu diş, ortodontist tarafından kolaylıkla ve doğru bir şekilde yeniden düzenlenebilir. Alternatif olarak, ortodontistler ayrıca dudakları, çene veya yüzü yeniden şekillendirmek ve yeniden yapılandırmak için de çalışabilirler.


Dişleri hareket ettirmek, kasları ya da çenelerin büyümesini etkilemek amacıyla yapılabilecek tedavi sabit ya da hareketli olabilir. Bu tedaviler dişlere veya çenelere çok hafif kuvvetler uygulanarak yapılır. Probleminizin ciddiyetine göre tedavi şekli belirlenir.
* Braket takılması: En çok uygulanan yöntem olan braket takılması teller, braketler ve lastikler kullanılarak yapılır. Braketler dişlerin üzerine yapıştırılır, teller ise braketlerden geçirilerek dişlere kuvvet uygulanır. Böylece dişler kademeli olarak hareket ettirilerek düzgün konumlandırılmaları sağlanır. Tedavi birkaç ay ya da birkaç yıl sürebilir ve her ay ayarlamalar yapılarak dişlerdeki düzelmenin istenilen şekilde olması sağlanır. Günümüzde kullanılan braketler, daha hafif ve daha az metal içermektedir. Çocukları motive amacıyla çeşitli renklerde ve yetişkinler için şeffaf olarak üretilmektedir.
* Özel Sabit Uygulamalar: Parmak emme alışkanlığının geçirilmesi için yapılan bu apareyler bantlarla dişe tutturulur. Beslenme sırasında çok rahat olmadıkları için son seçenek olarak kullanılmaları tavsiye edilir.
* Sabit Yer Tutucular: Süt dişlerinin erken kaybedildiği durumlarda, yer tutucu kullanılarak, kalıcı diş çıkıncaya kadar boşluğa doğru diğer dişlerin kayması engellenir.
service-img06
ortodonti-nedir-nasil-tedavi-edilir_20180226134509


Hareketli Apareyler ise şunlardır:
* Alignerlar (braketsiz tedavi): Yetişkinler için braket takılarak yapılan sabit tedaviye alternatif olarak dişleri aynı hizaya sokmak amacıyla braketler ve teller olmadığı için birçok ortodontist tarafından tercih edilmektedir. Alignerlar genellikle şeffaf olurlar ve yemek yemek, diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak için çıkarılırlar.
* Hareketli Yer Tutucular: Sabit yer tutucularla aynı fonksiyonu görürler. Çenenin üzerine oturan akrilik bir bazdan oluşur ve plastik ya da teller ile belirli dişlerin arasındaki boşluğu doldurur.
* Çeneyi yeniden pozisyonlandırmak için geliştirilmiş apareyler: Splint adı verilen bu aygıtlar alt çeneye ya da üst çeneye yerleştirilirler ve çenenin daha iyi bir pozisyonda kapanmasına yardımcı olurlar. (Temporomandibular eklem) bozukluklarını düzeltmek için de kullanılırlar.
* Lip and cheek bumper: Dişleri geri iten, dudağın ve yanağın dişlerin arasına girmesini engelleyen aygıt. Dudak ve yanak kasları dişler üzerine kuvvet uygulayabilir ve bumperlar bu kuvveti keserler.
* Çene genişletici: Üst çenenin genişlemesini sağlayan bir aygıttır. Damağa oturan plastik bir malzemeden yapılmıştır. Vidalarla uygulanan kuvvet sayesinde damak altındaki kemik hareket ederek açılır.
* Hareketli Pekiştiriciler: Tedavi sona erdikten sonra dişlerin yerini korumak ve eski haline dönmesini engellemek için kullanılan pasif aparey. Biraz modifiye edilerek parmak emme alışkanlığının bırakılması için de kullanılabilir.
* Headgear: Kafanın arkasına yerleştirilen bant ve metal bir telle kafanın ön tarafına bağlanan bir aygıttır. Headgear üst çenenin gelişimini yavaşlatır ve arka dişleri oldukları yerde tutarken ön dişlerin arkaya doğru gitmelerini sağlar.


Çanakkale Merkezde bulunan muayenehanemizde diş tedaviniz özenle yapılır ve takibi sağlanır.
Sağlık dolu günler dileriz. 
Scroll to Top