Hamilelik sırasında anne dişlerinden kalsiyum kaybı olacağı ve her hamilelikte annenin bir dişini kaybedeceği yanlış bir inanıştır. Ancak hamilelik sebebiyle östrojen ve progesteron hormon düzeylerinde artış olması sebebiyle, dişler üzerindeki plak birikiminde artış görülür. Eğer plak uzaklaştırılmazsa dişeti iltihabına (gingivitis) neden olur.
Bu durum "hamilelik gingivitisi" adını alır. Dişeti kırmızı, hacim olarak artmış, hassas ve kanamalıdır. Eğer gingivitis zaten mevcutsa hamilelik sırasında şiddeti artabilir ve tedavi edilmezse periodontitis (ilerlemiş diş eti iltihabı) gelişebilir.
Hamilelik döneminde vücuttaki dengenin bozulması, dişlerin çabuk çürümesine uygun bir ortam yaratır. Bu dönemde dişlerin daha çabuk çürümelerinin nedenleri şunlardır;
Beslenme alışkanlıkları değişerek, tatlıya, abur cubura aşırı istek belirir. Bu tür gıdalar tüketildikten sonra diş fırçalama ihmal edilir.
İlk aylarda görülen kusmalardan sonra anne, ağız bakımına yeterince özen gösteremeyebilir. Gebelik hormonlarının (östrojen, progesteron) etkisi ile dişetleri daha çabuk kanayan anne, dişlerini fırçalamaktan kaçınır.