İSMETPAŞA MAH. DEMİRCİOĞLU CAD. No: 23 D: 1 MERKEZ ÇANAKKALE
0286 210 01 30
Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığının Önemi
Bebeğinizin diş gelişimi anne karnında başlar. Hamilelik sırasında ağız ve diş sağlığınız için dikkat edilmesi gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.
Hamilelik sırasında anne dişlerinden kalsiyum kaybı olacağı ve her hamilelikte annenin bir dişini kaybedeceği yanlış bir inanıştır. Ancak hamilelik sebebiyle östrojen ve progesteron hormon düzeylerinde artış olması sebebiyle, dişler üzerindeki plak birikiminde artış görülür. Eğer plak uzaklaştırılmazsa dişeti iltihabına (gingivitis) neden olur.
Bu durum "hamilelik gingivitisi" adını alır. Dişeti kırmızı, hacim olarak artmış, hassas ve kanamalıdır. Eğer gingivitis zaten mevcutsa hamilelik sırasında şiddeti artabilir ve tedavi edilmezse periodontitis (ilerlemiş diş eti iltihabı) gelişebilir.
Hamilelik döneminde vücuttaki dengenin bozulması, dişlerin çabuk çürümesine uygun bir ortam yaratır. Bu dönemde dişlerin daha çabuk çürümelerinin nedenleri şunlardır;
Beslenme alışkanlıkları değişerek, tatlıya, abur cubura aşırı istek belirir. Bu tür gıdalar tüketildikten sonra diş fırçalama ihmal edilir.
İlk aylarda görülen kusmalardan sonra anne, ağız bakımına yeterince özen gösteremeyebilir. Gebelik hormonlarının (östrojen, progesteron) etkisi ile dişetleri daha çabuk kanayan anne, dişlerini fırçalamaktan kaçınır.


Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı
Anne Ağız ve Diş Sağlığı


Hamilelik Sırasında Ekstra Ağız - Diş Bakımı Gerekli midir?

Günlük ağız ve diş bakımı kesintiye uğratılmamalıdır. Günde en az iki kez diş fırçası ve diş ipi kullanarak etkili diş bakımı yapılmalı, plak birikimine engel olunmalıdır.
Sabahları diş fırçalamak rahatsızlık veriyorsa, ağız; SU veya GARGARALARLA çalkalanmalıdır.
Dengeli beslenme ile birlikte C ve B12 vitamin destekleri de ağız sağlığını sürdürülmesi açısından önemlidir.
Hamilelik planlanıyorsa veya hamile olunduğundan şüpheleniliyorsa diş hekimi ziyaret edilmelidir. Düzenli diş hekimi kontrollerimizi alışkanlık haline getirmeniz çok önemlidir.
Diş eti hastalıkları ve buna sebep olan plak birikimi ile hamilelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler arasında direkt ilişki vardır. Bu sebeple ilk 3 aylık dönemde diş hekiminiz tarafından ağız içi temizlik yapılması uygun olacaktır. 


Bebek ve Çocukların Ağız - Diş Sağlığı İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bebeğin gece beslenmesinde şekerli gıdalar verilmemeli, Bebekler beslendikten sonra su verilerek ağız temizliği sağlanmalı,
Bebeğinizin doğumundan itibaren her beslenmeden sonra ağız içi ıslak bezle temizlenmeli, bu işlem süt dişleri sürdükten sonra da devam etmelidir.
Süt dişlerinde dahi çürük oluşumunda vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulmalı. Yılda iki kez diş kontrolü yapılmalı.
6 yaşında süt dişlerinin en arkasından süren, ömür boyu ağzımızda kalması gereken 6 yaş dişlerine fissür örtücü uygulatılmalı, çürük var ise mutlaka tedavi ettirilmelidir.
Çocuklara iki yaşından itibaren düzenli olarak günde iki kez diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocuğunuzun yaşına uygun diş fırçası ve macunu kullanılmalı.
Diş macununun miktarı bezelye büyüklüğünde olmalıdır. Çocuğun diş macununu yutmamasına dikkat edilmelidir


Çanakkale Merkezde bulunan muayenehanemizde diş tedaviniz özenle yapılır ve takibi sağlanır.
Sağlık dolu günler dileriz. 
Scroll to Top